piątek, 21 października 2016

Pappardelle w sosie kurkowym

Kurka-czyli pieprznik jadalny...uwielbia się ukrywać-chyba dlatego bo wie, jaka jest pyszna:))) Taki rzut na taśmę-bo sezon grzybowy już się kończy. Danie jest dość kaloryczne-ale smak wynagradza wszystko.

SKŁADNIKI: 3-4 porcje
0,5 kg kurek
Kilka plastrów włoskiego boczku /pancetty/
Mała cebulka
Kawałek sera gorgonzola
250 ml śmietany 30 % lub 18%
Opakowanie makaronu pappardelle
Łyżeczka masła
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy do gorącego sosu i mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki.














2 komentarze:

  1. Kocham makarony. Nie miałam okazji spróbować z grzybami, więc muszę to nadrobić! :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń