Ziemniak po szwedzku-czyli Hasselback potatoes-zaczyna królować na naszych stołach. Zdrowy, smaczny i ładnie wygląda-czegoż można więcej oczekiwać od ziemniaka. Jak dodamy do niego pyszne dipy...będzie stanowić królewską ucztę.
SKŁADNIKI:
5-6 większych ziemniaków
masło
sól,
2-3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
pieprz
papryka słodka
zioła (do wyboru i opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nacinamy jak najgłębiej (pomocna może być łyżka,na którą kładziemy ziemniaki, nacinamy). Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem.
WSKAZÓWKI:
Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów ( u mnie) Trzech wspaniałych-przepisy znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-z-pomidoramiserem-feta-i-bazylia.html , http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-rzodkiwekowy.html , http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-zioowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz