środa, 24 lutego 2016

Ziemniaki po szwedzku

Ziemniak po szwedzku-czyli Hasselback potatoes-zaczyna królować na naszych stołach. Zdrowy, smaczny i ładnie wygląda-czegoż można więcej oczekiwać od ziemniaka. Jak dodamy do niego pyszne dipy...będzie stanowić królewską ucztę.

SKŁADNIKI:
5-6 większych ziemniaków
masło
sól, 
2-3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
pieprz
papryka słodka
zioła (do wyboru i opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nacinamy jak najgłębiej (pomocna może być łyżka,na którą kładziemy ziemniaki, nacinamy). Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem.

WSKAZÓWKI:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz