środa, 19 października 2016

Placuszki z dyni

Dynia, warzywo, które wraca do łask-a dobrze, bo oprócz niskiej ilości kalorii, posiada wiele wartości odżywczych. Z dyni można przygotować dużo fajnych dań. Dziś, alternatywa dla placków ziemniaczanych.


SKŁADNIKI:
200-250 gr. dyni bez skóry i pestek
jajko
2/3 szklanki mąki (zależy od rodzaju dyni)\
sól
pieprz\
1-2 łyżki koperku
olej do smażenia

DO PODANIA:
Chips z szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej
Jogurt- typu grecki 
Pomidor
Rukola

PRZYGOTOWANIE:
Dynię utrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz, koperek-wymieszać Na patelni z grubym dnem, rozgrzać olej, drewniana łyżka (kopystką) nakładać niewielkie placki, smażyć po 2 minuty z obu stron. Cienkie plastry szynki podsmażyć na suchej patelni.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz