Przepis na szybki obiad. Do tego łatwo można przemycić kaszę jaglaną, za którą (oprócz mnie), nikt w domu nie przepada
SKŁADNIKI: (4 porcje)
4 ugotowane jajka plus jedno surowe
1/3 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki szczypiorku
3 łyżki koperku
sól
pieprz
kurkuma
curry
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
bułka tarta
olej
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy na sitku, następnie zalewamy 2/3 szkl. wody, odrobinę solimy,gotujemy bez odkrywania, przez 15 minut. Zioła drobno siekamy. Ugotowane jajka drobno kroimy, dodajemy, wystudzoną kaszę, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
DO PODANIA:
u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie Tu::https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html , oraz fasolką szparagową z masłem i bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz