wtorek, 14 czerwca 2016

Sernik jagodowy

Wypieki-moja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis.

SKŁADNIKI:
Spód:
ok. 200 g. kruchych ciastek
1-1,4 łyżki masła
Masa serowa:
500 g. twarogu na sernik (zmielonego-tłustego)
500 g. sera mascarpone
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z jednej cytryny
5 jajek plus 2 żółtka
Mus owocowy:
800 g jagód (mogą być mrożone)
opakowanie cukru waniliowego
1 pełna łyżka żelatyny
500 ml zimnej śmietanki 30 %
5-6 łyżek cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:
Spód:
ciastka kruszymy, łączymy z roztopionym masłem, uklepać, wstawić do lodówki. 
Masa serowa:
Nagrzać piekarnik  (170 stopni),  połączyć sery, dodać startą skórkę z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksując dodawać jaja plus żółtka. Powstałą masę wylać na spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut. Wystawić i całkowicie wystudzić. 
Mus owocowy:
Jagody zmiksować blenderem, przecierając przez sitko, pozbawiać pestek.Dodać cukier w waniliowy, Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach wody, następnie podgrzewając-całkowicie rozpuścić. Wymieszać z resztą musu. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem-dodać mus. Całość wylać na ostudzony sernik. Chłodzić przez noc w lodówce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz