poniedziałek, 6 czerwca 2016

Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano

Szybki, smaczny i lekki obiad-znacie taki przepis? Jeżeli nie-to zapraszam na ekspresowego dorsza w pomidorach, z oliwkami .

SKŁADNIKI: (4 porcje)
4 filety z dorsza, bez skóry (ważne: filet ma być wysoki a nie szeroki)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passty pomidorowej 
4-5 suszonych pomidorów w zalewie  
sól
pieprz
oregano (najlepiej świeży)
cukier
ocet balsamiczny (wg potrzeb)
sok z cytryny
oliwki
kaparki (jak ktoś lubi)

PRZYGOTOWANIE:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelnię z grubym dnem, wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek, następnie pokrojone pomidory suszone. Smażymy 1-2 minuty i wlewamy passatę. Doprawiamy sola, pieprzem, cukrem (jeżeli taka potrzeba), ew. octem balsamicznym. Sos powinien być kwaskowaty od pomidorów-ale tez nie kwaśny-dlatego odrobina cukru. Jeżeli ktoś lubi łagodniejsze ale też bardziej kaloryczne sosy-można dodać łyżeczkę serka mascarpone. Smażymy tak długo, aż sos nie zrobi się  gęsty. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy odrobinę sosu, następnie kładziemy nasze filety, na wierzch wykładamy resztę sosu, posypujemy oregano, oliwkami i kaparami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 12-15 minut.

PODANIE:
u mnie z niewielką ilością makaronu ryżowego oraz z sałatą z sosem winegret.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz