Sezon szparagowy dobiega końca, znowu trzeba czekać cały rok na pyszne, polskie szparagi :( Końcówkę sezonu, staram się wykorzystać maksymalnie i prawie codziennie goszczą na moim stole ulubione szparagi. Dziś,ponieważ miałam ogromnego lenia, przygotowałam coś szybkiego i prostego. Łączny czas zrobienia zupy-nie przekroczył 20 minut.
SKŁADNIKI:(2 porcje)
2 średnie ziemniaki
2/3 pęczka zielonych szparagów (ale może być cały pęczek)
Dużyząbek czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
Litr bulionu warzywnego
pieprz
ew. sól
posiekany szczypiorek
sok z cytryny (do smaku)
kosteczki sera feta
Łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy ziemniaki, smażymy przez kilka minut (ok4-5), dodajemy posiekany czosnek i kurkumę-smażymy kilka sekund. Wlewamy bilion i gotujemy ziemniaki al dente. W tym czasie myjemy szparagi -odłamujemy końce, główki zostawiamy w całości, łodyżki drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy szparagi, gotujemy 2-3 minuty, ściągamy z gazu. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ew. solą, wlewamy śmietankę. Zupę na talerzach posypujemy szczypiorkiem i serem feta.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy ziemniaki, smażymy przez kilka minut (ok4-5), dodajemy posiekany czosnek i kurkumę-smażymy kilka sekund. Wlewamy bilion i gotujemy ziemniaki al dente. W tym czasie myjemy szparagi -odłamujemy końce, główki zostawiamy w całości, łodyżki drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy szparagi, gotujemy 2-3 minuty, ściągamy z gazu. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ew. solą, wlewamy śmietankę. Zupę na talerzach posypujemy szczypiorkiem i serem feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz