niedziela, 20 marca 2016

Czerwony ryż

Ryż, jako dodatek do smażonych/grillowanych mięs lub ryby, wcale nie musi być nudny. Proponuję przepis na "czerwony ryż". Przepis znam od wielu lat i nadal chętnie po niego sięgam. Łatwy, szybki dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI:(2 porcje)
Woreczek ryżu (u mnie Basmati)
Ok. 6 cm pora (biała część) 
Mały ząbek czosnku
100 ml passaty pomidorowej/ew 2 łyżeczki koncentratu 
Sól
Pieprz
Cukier do smaku
Suszona bazylia\
Oliwa
Parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy wg. opisu na opakowaniu. Por oraz czosnek drobno siekamy,podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy passatę oraz przyprawy. Ugotowany ryż łączymy z sosem-dodajemy świeżo starty parmezan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz