Znam klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe...znam klopsiki z jaj, kaszy jaglanej, ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:)
SKŁADNIKI:
500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Mała kajzerka
mleko
Bułka tarta (opcjonalnie)
sól
pieprz
papryka słodka (wg uznania)
papryka ostra (wg uznania)
mąka do oprószenia
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika.
DO PODANIA:
Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj :http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree ziemniaczane i gotowana marchewka:)
500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Mała kajzerka
mleko
Bułka tarta (opcjonalnie)
sól
pieprz
papryka słodka (wg uznania)
papryka ostra (wg uznania)
mąka do oprószenia
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika.
DO PODANIA:
Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj :http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree ziemniaczane i gotowana marchewka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz