Ostatnio upodobałam sobie szpinak..mogę go jeść codziennie, Dziś postawiałam na cieniutkie naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą.
SKŁADNIKI: (4-5 głodnych osób)
Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj :
Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj :
http://kopystkapogarach.blogspot.com/search/label/Nale%C5%9Bniki
FARSZ:
2 opakowania szpinaku
3-4 duże ząbki czosnku
1/2 niewielkiej cebuli
2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
odrobina tłuszczu
SOS POMIDOROWY:
przepis znajdziecie tutaj :http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html
PRZYGOTOWANIE:
Smażymy naleśniki, przygotowujemy sos pomidorowy. Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy naleśniki, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą i zapiekamy 10-15 minut.
FARSZ:
2 opakowania szpinaku
3-4 duże ząbki czosnku
1/2 niewielkiej cebuli
2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
odrobina tłuszczu
SOS POMIDOROWY:
przepis znajdziecie tutaj :http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html
PRZYGOTOWANIE:
Smażymy naleśniki, przygotowujemy sos pomidorowy. Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy naleśniki, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą i zapiekamy 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz