poniedziałek, 14 marca 2016

Crepes-cieniutkie naleśniki francuskie

Jeszcze do niedawna nie robiłam naleśników, ponieważ nie lubię ciężkich, grubych, ociekających tłuszczem placków. W końcu udało mi się znaleźć przepis na idealnie cieniutkie naleśniki.

SKŁADNIKI: (4-5 osób)
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody (najlepiej gazowanej)
3 duże jajka
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła +troszkę do pierwszego wysmarowania patelni

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy przez sito. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, natłuszczamy, wlewamy małą ilość masy, którą rozprowadzamy po patelni. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.

WSKAZÓWKI:
Z powyższego przepisu otrzymamy ok. 10 naleśników.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz