Lubisz kuchnię włoską? Ten przepis jest dla Ciebie. Troszkę jestem szczęściarą/wariatką, bo od kilku lat, wraz z końcem lata, zamykam smak pomidorów w słoikach ( w ogromnych ilościach). Przez zimę/wiosnę, otwieram słoik-i mam "gotowca".
SKŁADNIKI:
U mnie słoik własnego wyrobu( ew. 2 puszki pomidorów)
1 cebulka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,cukier-do smaku
odrobina octu balsamicznego
bazylia
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaję czosnek, następnie pomidory. Jeżeli są z puszki,musimy dłużej je przesmażyć, ja własne-to wiadomo :) Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem (niestety polskie pomidory kochają cukier),Troszkę octu balsamicznego, suszona (lub świeża) bazylia i gotowe :)
WSKAZÓWKI:Baza dla wszelkiego rodzaju sosów włoskich.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaję czosnek, następnie pomidory. Jeżeli są z puszki,musimy dłużej je przesmażyć, ja własne-to wiadomo :) Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem (niestety polskie pomidory kochają cukier),Troszkę octu balsamicznego, suszona (lub świeża) bazylia i gotowe :)
WSKAZÓWKI:Baza dla wszelkiego rodzaju sosów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz