piątek, 4 marca 2016

Klopsiki z kaszy jaglanej i brokuła

Kasza jaglana-najzdrowsza i najstarsza  z kasz. Słowo pochodzi od prasłowiańskiego "jagla"-czyli proso i jest to absolutnie żywieniowe dobrodziejstwo. Brokuły-skarbnica zdrowia, dodatkowo posiadają właściwości antynowotworowe. 


SKŁADNIKI:
ok..300 g. ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 300 g. brokuła
1/4  niewielkiej, czerwonej papryki
1 cebula
1 jajko
natka pietruszki
oliwa
1 łyżka musztardy (np. dijon)
mąka do panierowania
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotuję (wg. zaleceń), brokuły dzielę na małe różyczki, blanszuję 1-2 minuty,całość wystudzę. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam cebulę. Mieszam kaszę,brokuły, cebulę,posiekaną natkę oraz paprykę, dodaję musztardę i jajko. Doprawiam solą, pieprzem. Masę formuję w klopsiki, oprószam mąką i smażę, na niewielkiej ilości oleju.
DO PODANIA:
U mnie podano z sosem pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz