niedziela, 20 marca 2016

Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem

Muszle można faszerować na wiele sposobów, na zimno i na ciepło, z mięsem lub bez. Miłośnicy makaronów zawsze będą zachwyceni. Pisałam już,że od jakiegoś czasu mam szał na szpinak-dlatego dziś, znowu w roli głównej.

SKŁADNIKI:
28-30 makaronowych muszli
Opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżeczki sera mascarpone
1/2 małej cebulki
2-3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Oliwa
Biała Mozzarella 

SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj:http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką.

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili dodać rozmrożony szpinak (można dać zamrożony ale wtedy czas smażenia się wydłuży). Szpinak przesmażamy tak długo,aż pozbędziemy się wody.Doprawiamy solą, pieprzem, gałka oraz dodajemy ser mascarpone..Muszle napełniamy farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 sosu pomidorowy, na nim układamy faszerowane muszle, wlewamy resztę sosu. Na wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Zapiekamy ok. 20 minut.




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz