środa, 15 czerwca 2016

Adżapansandali-czyli gruzińskie misz-masz

Kuchnia gruzińska, niezapomniane smaki, do których zawsze będę wracać. Miałam szczęście popróbować oryginalnych przepisów,choć każda gruzińska gospodyni ma swoje, tajne, receptury-kilka cennych uwag udało mi się dostrzec lub dowiedzieć.

SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 średnie ziemniaki
3 pomidory
sól
pieprz
ostra papryka
kumin rzymski
kolendra
chmeli suneli -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak
sól swańska -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak
olej

PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana kroimy w ćwiartki i posypujemy solą-odstawiamy na kilka minut.. Następnie odsączamy z nadmiaru soków. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę plus ziemniaki (pokrojone w większą kostkę)-smażymy kilka minut, następnie dodajemy odsączony bakłażana i paprykę oraz pomidory (sparzone i obrane ze skórki). Smażymy 5-8 minut,dodajemy posiekany czosnek. Całość należy odparować z nadmiaru soków. Doprawiamy. Podać z serem gruzińskim-bezcenne ale można wesprzeć się serem kozim (bałkańskim)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz