Kuchnia gruzińska, niezapomniane smaki, do których zawsze będę wracać. Miałam szczęście popróbować oryginalnych przepisów,choć każda gruzińska gospodyni ma swoje, tajne, receptury-kilka cennych uwag udało mi się dostrzec lub dowiedzieć.
SKŁADNIKI:
1
duży bakłażan
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
3
ząbki czosnku
1
duża cebula
4
średnie ziemniaki
3
pomidory
sól
pieprz
ostra
papryka
kumin
rzymski
kolendra
chmeli
suneli -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak
sól
swańska -opcjonalnie ale nadaje niesamowity smak
olej
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana
kroimy w ćwiartki i posypujemy solą-odstawiamy na kilka minut..
Następnie odsączamy z nadmiaru soków. Na niewielkiej ilości oleju
podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę plus ziemniaki (pokrojone w
większą kostkę)-smażymy kilka minut, następnie dodajemy
odsączony bakłażana i paprykę oraz pomidory (sparzone i obrane ze
skórki). Smażymy 5-8 minut,dodajemy posiekany czosnek. Całość
należy odparować z nadmiaru soków. Doprawiamy. Podać z serem
gruzińskim-bezcenne ale można wesprzeć się serem kozim
(bałkańskim)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz