czwartek, 21 kwietnia 2016

Pulpety w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki)
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 małej kajzerki (opcjonalnie)
jajko
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia)
1/4 szklanki zimnej wody
bulion
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe

SOS:
Przepis znajdziecie TUTAJ: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili.

PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając troszkę wody (wgniatać ją w mięso-dzięki niej pulpety będą pulchne). Na koniec dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do  garnka wlewamy  bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety.

WSKAZÓWKI:
Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem.



2 komentarze: