SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki)
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 małej kajzerki (opcjonalnie)
jajko
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia)
1/4 szklanki zimnej wody
bulion
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
SOS:
Przepis znajdziecie TUTAJ: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili.
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając troszkę wody (wgniatać ją w mięso-dzięki niej pulpety będą pulchne). Na koniec dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do garnka wlewamy bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety.
WSKAZÓWKI:
Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem.
Archiwum bloga
- kwietnia 2021 (1)
- marca 2021 (1)
- grudnia 2020 (2)
- sierpnia 2020 (1)
- lipca 2020 (1)
- maja 2020 (2)
- kwietnia 2019 (2)
- marca 2019 (2)
- lutego 2019 (3)
- grudnia 2018 (4)
- października 2018 (2)
- lipca 2018 (4)
- czerwca 2018 (1)
- maja 2018 (1)
- marca 2018 (1)
- lutego 2018 (6)
- listopada 2017 (2)
- października 2017 (1)
- września 2017 (1)
- czerwca 2017 (2)
- kwietnia 2017 (2)
- marca 2017 (3)
- stycznia 2017 (4)
- grudnia 2016 (9)
- listopada 2016 (20)
- października 2016 (9)
- września 2016 (5)
- sierpnia 2016 (3)
- lipca 2016 (5)
- czerwca 2016 (9)
- maja 2016 (6)
- kwietnia 2016 (4)
- marca 2016 (14)
- lutego 2016 (15)
- stycznia 2016 (24)
Uwielbiam :) Idealny obiadek :)
OdpowiedzUsuńja również bardzo lubię. Pozdrawiam:)
Usuń