środa, 20 kwietnia 2016

Spaghetti a'la bolognese

Prawdziwa historia sosu bolognese-ma głębsze korzenie i o wiele dłuższe stanie przy garnku, dlatego dziś, przedstawiam Wam a'la bolognese. 

SKŁADNIKI:
Opakowanie makaronu spaghetti
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
ok 60-70 dkg mięsa mielonego (może być wieprzowina)
2 puszki pomidorów lub 500 ml pasaty
sol
pieprz
bazylia suszona
odrobina cukru w razi potrzeby
oliwa
ocet balsamiczny
parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek siekamy drobno-podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy mielone. Do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, smażymy kilkanaście minut, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym, bazylią oraz parmezanem. Sos łączymy ze świeżo  ugotowanym makaronem. Można dodać kukurydzę-wszak to a'la bolognese..








2 komentarze: