piątek, 15 kwietnia 2016

Fusilli w lekkim sosie gorgonzola z wędzonym łososiem i kaparkami

Uwielbiam ten rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:) 

SKŁADNIKI:
makaron fusilli (1/2) opakowania
1 szalotka
Mały ząbek czosnku
100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie)
60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania)
Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi
Łosoś wędzony
Łyżka kaparków-opcjonalnie
Sól
Pieprz
Oliwa
Parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę plus czosnek, podlewamy winem i czekamy,aż zredukuje, dodajemy pokruszony ser, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody lub śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest gotowy, doprawiamy solą (uwaga! ser  jest bardzo słony), pieprzem. Dodajemy łososia i kapary (opcjonalnie). Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie.Podajemy z gorącym fusilli. Na talerzach posypujemy odrobiną parmezanu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz