piątek, 23 lutego 2018

Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym

Zastanawialiście się może kiedyś jak i gdzie powstał makaron? Oczywiście to tylko hipoteza ale jeżeli jesteście ciekawi, to zapraszam do poczytania. Niektórzy twierdzą,że wymyślili go Chińczycy, inni, że makaron znany był już w starożytnym Egipcie. Jednak Włosi upierają się,że to oni i tylko oni są twórcami pasty. Jedna z legend głosi, iż makaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz po przygotowaniu ciasta na chleb oczyszczał z ciasta dłonie nad wrzącą wodą. Powstałe "kluseczki" wrzucił do zupy,żeby ją  zagęścić. I tak maccaruni (czyt, makaron)oznacza ciasto robione przy użyciu siły. Nie mam pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej, to oni rozróżniają ponad 300 gatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda?


SKŁADNIKI:
300-400 g. makaronu Mafaldine 
3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca)
1-2 ząbki czosnku
masło dobrego gatunku (ok. 2 łyżek)
Kilka suszonych pomidorów w zalewie(ok. 7-8 kawałków)
Marchewka
Mała cukinia
Bazylia ( u mnie czerwona)
Świeżo starty parmezan
Sól
Pieprz
Obieraczka do warzyw julienne 

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam kiełki lucerny, można dodać rukolę.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz