Taki kotlet drobiowy De Lux:)Z sadzonym jajkiem, na szpinaku.
SKŁADNIKI: (4 porcje)
2 filety z kurczaka
2 opakowania szpinaku
4 jajka
Kawałeczek sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola)
2-3 ząbki czosnku
Śmietanka
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania
Olej
Masło
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na odrobinie masła przesmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy kilka łyżek śmietanki, następnie kruszymy ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy szpinak-mieszamy, Doprawiamy gałką, pieprzem, ew. solą. Filety solimy, pieprzymy, panierujemy (mąka, jajko,bułka). Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy jajka sadzona-ważne,żeby żółtka pozostały półpłynne. Na szpinak kładziemy kotlety drobiowe, na nich jajko.
Do podania: ( u mnie) ziemniaki hasselback
https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html oraz surówka z białej kapusty.
2 filety z kurczaka
2 opakowania szpinaku
4 jajka
Kawałeczek sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola)
2-3 ząbki czosnku
Śmietanka
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania
Olej
Masło
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na odrobinie masła przesmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy kilka łyżek śmietanki, następnie kruszymy ser. Kiedy ser się rozpuści, wrzucamy szpinak-mieszamy, Doprawiamy gałką, pieprzem, ew. solą. Filety solimy, pieprzymy, panierujemy (mąka, jajko,bułka). Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przygotowujemy jajka sadzona-ważne,żeby żółtka pozostały półpłynne. Na szpinak kładziemy kotlety drobiowe, na nich jajko.
Do podania: ( u mnie) ziemniaki hasselback
https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html oraz surówka z białej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz