W sumie nie wiem, czy to danie powinno nazywać się tatarem, bo tatar-to tatar. Osobiście nazwałabym grubo mieloną pastą :)
SKŁADNIKI:
Mała cukinia
Mała cukinia
ok. 100 gr. dobrej jakości suszonych pomidorów w zalewie (u mnie z własnej "produkcji" https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html )
2 łyżeczki oleju ze suszonych pomidorów
Szczypta suszonego tymianku lub innych ziół
Mała szalotka
Łyżeczka czerwonego octu winnego
Łyżka octu balsamicznego
Mała(średnio-ostra) papryczka, pozbawiona pestek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Bagietka
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron (ok.6 minut/strona). Suszone pomidory wraz z szalotką i zgrillowaną cukinią wkładamy do blendera kielichowego lub melaksera i miksujemy pulsacyjnie,żeby nie otrzymać gładkiej masy. Dodajemy posiekaną papryczkę, octy, szczypiorek-całość mieszamy. Propozycja podania to : grzanki z bagietki.
Szczypta suszonego tymianku lub innych ziół
Mała szalotka
Łyżeczka czerwonego octu winnego
Łyżka octu balsamicznego
Mała(średnio-ostra) papryczka, pozbawiona pestek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Bagietka
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron (ok.6 minut/strona). Suszone pomidory wraz z szalotką i zgrillowaną cukinią wkładamy do blendera kielichowego lub melaksera i miksujemy pulsacyjnie,żeby nie otrzymać gładkiej masy. Dodajemy posiekaną papryczkę, octy, szczypiorek-całość mieszamy. Propozycja podania to : grzanki z bagietki.
Mimo ze że weganinem bynajmniej nie jestem to skusiłem się na "pomidorowego tatara" doprawionego papryczką jalapeno. Wyszedł pysznie.
OdpowiedzUsuńcieszę się,że smakowało :)
Usuń