czwartek, 8 grudnia 2016

Niedrogi bigos

Polska= bigos. Każdy Polak wie, że sekretem bigosu jest dobra kapucha(kiszona, nie kwaszona) w połączeniu z dobrym "okraszeniem", plus przegryzienie się składników. 

SKŁADNIKI:
ok. 600-700 g. kiszonej kapusty
ok.30 g. suszonych grzybów
1 spora cebula
3-4 kiełbaski zwyczajne z majerankiem
1 jałowcowa lub inna podsuszana
Powidła śliwkowe(ok. 2-3 łyżki)
Sól
Pieprz
Liście laurowe (3-4 szt.)
Ziele angielskie (8-10 kulek)
Koncentrat pomidorowy (u mnie Pudliszki-prawie cały słoik)
Olej

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.Rano grzyby odcedzamy ale wodę zachowujemy-dodamy ją do gotowanej kapusty Kapusta( jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona-płuczemy), kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka zalewamy woda(plus woda z grzybów) i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ok. 10-15 minutach gotowania-dodajemy drobno pokrojone grzyby.Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, na którym przesmażamy drobno pokrojona cebulę, następnie dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę zwyczajną i jałowcową. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy koncentrat, chwilkę smażymy. Całość dodajemy odcedzonej kapusty. Doprawiamy powidłami, ew. solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz