czwartek, 8 grudnia 2016

Kotlety drobiowe w parmezanowej panierce -z sosem tatarskim

Zazwyczaj sos tatarki podajemy do jajek , ja podałam go do kotletów drobiowych. Niby nic odkrywczego-a cieszy:)


SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1/2 średniej cebuli
Sól
Pieprz
Mąka
Jajko
Bułka tarta
Parmezan
Olej
Czyli zwykłe kotlety plus pyszny sos tatarski:https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/sos-tatarski.html


PRZYGOTOWANIE:
Filety myjemy, osuszamy, jeżeli są wysokie, przekrawamy na pół. Przy pomocy tłuczka i folii spożywczej, delikatnie rozbijamy filety, tak,żeby nie uszkodzić. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Kotlety solimy, pieprzymy, na każdym kładziemy cebulę, następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, oczyszczamy z cebuli, panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), jajku i bułce tartej pomieszanej z tartym parmezanem (pól na pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem tatarskim i np. surówką z białej kapusty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz