wtorek, 6 grudnia 2016

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanki makaronowe. Kto nie lubi?...Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dzisiejszy przepis troszkę bardziej czasochłonny-ale efekt końcowy całkiem fajny.


SKŁADNIKI:
 Penne
1/2 szklanki śmietany 12%
2 nieduże jajka
600-700 g. mielonego (u mnie od szynki)
Spora cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu
Ostra papryka
Sól
Pieprz
Cukier
Oregano
Kulka mozzarelli
Olej

PRZYGOTOWANIE:
Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory oraz dodajemy koncentrat (ilość dodanego koncentratu zależy od samku pomidorów z puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Na wierch wykładamy mielone-całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku (ok. 10 minut -w 180 stopniach)




1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki! Z wielką chęcią spróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń