Sopa de Azteca-zupa rodem ze słonecznego Meksyku. W oryginalnym przepisie używa się awokado-ja zrezygnowałam,gdyż nie lubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta do przygotowania, smaczna i ostra :))
SKŁADNIKI:
Pojedyncza pierś z kurczaka (raczej większa)
2 puszki pomidorów dobrej jakości
1 marchew
1/2 niewielkiego selera
1 mała pietruszka
Kawałek pora
1/2 niedużej cebuli
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Puszka kukurydzy
Ser cheddar
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki harrisy
1 łyżka oregano
12% śmietana do zup (opcjonalnie)
Natka pietruszki
Pikantne naciosy
Odrobina masła lub oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy, zalewamy litrem wody-zbieramy powstałe szumowiny, następnie dodajemy włoszczyznę (marchew, por, pietruszkę,seler). Solimy i gotujemy do miękkości.
Na małej patelni na 1/3 łyżeczki masła karmelizujemy koncentrat. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz seler z bulionu (bez pora).Całość blendujemy podlewając rosołem.Zagotowujemy. Zupa powinna być konsystencji kremu. Doprawiamy kuminem, ostrą i słodką papryką, harrisą oraz oregano. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy, wykładamy na talerze, posypujemy kukurydzą oraz startym serem. Wlewamy zupę, dodajemy kleks ze śmietany, posypujemy natką oraz dodajemy naciosy..
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńmoje również :)Pozdrawiam
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńa ja ślicznie dziękuję i życzę smacznego :)
Usuń