sobota, 19 listopada 2016

Nowa odsłona schabowego, czyli schaboszczak z pomidorami

Schabowy-typowe, polskie danie, najczęściej podawany z kapustą. Wszystko pięknie i smacznie ale ile można jeść schabowego-czasem mam już dość i wtedy eksperymentuję. Może Ameryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:)

SKŁADNIKI:4 porcje
4 ładne, duże kawałki schabu bez kości
cebula
sól
pieprz
jajko
mąka
tarta bułka
NA SOS:
1,5 puszki pomidorów dobrej jakości
mała cebula\
2 duże ząbki czosnku
oliwa
sól 
suszona bazylia
ew. odrobina cukru
czarnuszka (opcjonalnie)
parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Schab rozbijamy, solimy, pieprzymy, przekładamy krążkami cebuli i do lodówki (najlepiej na noc). Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekaną cebulkę, po chwili czosnek w plasterkach-podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy pomidory, bazylię cukier, sól,  Następnie , kotlety panierujemy (mąka/jajko/bułka tarta). Obsmażamy na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na schabowe nakładamy sos pomidorowy, posypujemy czarnuszką oraz parmezanem.
Do podania:
Ryż szałwiowy np. z tego przepisu :https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/ryz-z-masem-szawiowym-i-swieza-szawia.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz