sobota, 19 listopada 2016

Risotto z kurkami, dynią i kurczakiem

Sezon na dynię wciąż trwa, kurki też jeszcze można kupić, dlatego spieszcie się przygotować to pyszne danie. 

SKŁADNIKI:
Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości
1 szklanka kurek
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 litry bulionu
150-200 ml białego, wytrawnego wina
1 szklanka ryżu Arborio
1/2 cebuli
Odrobina tłuszczu do smażenia
Ser gorgonzola
Sól
Pieprz
Przyprawa Kurczak złocisty
Tandoori Masala
Ostra papryka


Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy-u mnie przyprawa Kurczak Złocisty+ Tandoori Masala+ Ostra papryka-ale mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy na godzinę. Musimy przygotować 2 patelnie, gdyż jednocześnie będziemy przesmażać grzyby i robić risotto-tak,żeby równocześnie połączyć jedno z drugim.
Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię- na rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę ok. 1-1,5 cm i dodajemy do kurek. Obsmażamy a następnie dodajemy wino-po odparowaniu alkoholu-wlewamy bulion i dusimy, aż dynia nie będzie ugotowana al dente. Dodajemy ser gorgonzola. Całość doprawiamy pieprzem i przekładamy do ryżu.
W tym samym czasie, wstawiamy głęboką patelnię i wlewamy do niej bulion, gdy bulion zaczyna wrzeć, wsypujemy do niego ryż.  Zmniejszamy gaz. Ryż mieszamy i stopniowo dodajemy resztę bulionu,aż ryż go wchłonie. Na koniec konsystencja musi być półpłynna. Do ryżu dodajemy kurki plus dynię i wyłączamy gaz. Kurczaka obsmażamy w niewielkiej ilości oliwy-dodajemy do risotto. Całość mieszamy-posypujemy natka pietruszki.











2 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję zrobić. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/

    OdpowiedzUsuń