wtorek, 1 listopada 2016

Spaghetti Neapoli

Ze WSZYSTKICH makaronów na świecie- Neapoli lubię najbardziej. Prostota wykonania i smak!. Kilka składników sprawią,że odfruniesz-ale właśnie dlatego muszą to być składniki dobrej jakości.









SKŁADNIKI:3-4 porcje
1/2 średniej cebuli
2-3 ząbki czosnku (duże)
2 puszki pomidorów pelati-zimą/ latem 1 kg dojrzałych,lub z tego przepisu https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html
1 łyżka ricotty
Opcjonalnie ocet balsamiczny
Cukier
Sól
Pieprz
Bazylia
Parmezan
Oliwa z oliwek
Paczka Spaghetti
Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy cebulę w kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru. Kiedy pomidory się przesmażą, doprawiamy sola, pieprzem, ricottą,bazylią i ew. octem balsamicznym. Makaron spaghetti gotujemy al dente, zostawiamy 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.Gorący makaron mieszamy z sosem, dolewamy odrobinę wody po ugotowanym makaronie,żeby sos stał się aksamitny. Nakładamy na talerze-posypujemy świeżo startym parmezanem.




















2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, aż ma się ochotę sięgnąc i zjeść. :-)
    Robię troszkę inaczej, ale Twoje danie pewnie równie smaczne.
    Zapraszam do siebie :-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń