niedziela, 30 października 2016

Zupa dyniowa z nutką imbiru i pomrańczą

Zupa dyniowa, bardzo zdrowa, gdyż nie ma w niej grama tłuszczu. Wystarczy ugotować warzywa, zmiksować i doprawić.

PRODUKTY:
ok. 200-300 gr dyni (bez pestek i skóry)
2 średnie marchwie
2 ziemniaki
ok. 5 cm. kawałek obranego imbiru (imbir dodajemy na koniec, więc każdy przyprawia pod swój gust)
sól
pieprz
kumin rzymski
papryka słodka
natka pietruszki
sok  z połowy pomarańczy 

PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieramy, kroimy na mała kawałki, tak samo marchew oraz ziemniaki. Warzywa zalewamy wodą (tak, żeby je przykryła), solimy i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa są już miękkie-całość blendujemy, dodajemy imbir, posiekaną natkę, sok z pomarańczy, kumin, paprykę,pieprz, ew. sól.





2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje ślicznie:) pozdrawiam i życzę smacznego

      Usuń