wtorek, 22 listopada 2016

Penne w lekkim sosie gorgonzola, ze świeżym szpinakiem

 Obiad w 15 minut. Przepis dla zabieganych, zapracowanych lub tych,którym zwyczajnie nie chce się gotować-w danym dniu.

SKŁADNIKI:(2-3 porcje)
Makaron penne
Paczka świeżego szpinaku
2 dość spore ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
Kawałek sera gorgonzola (u mnie-niestety-tym razem z Biedronki. Dałam 1/3 opakowania)
Śmietana 12% -ok.100 ml.
Ew. sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Odrobina masła lub oliwy
1/2 filiżanki wody z ugotowanego makaronu
Parmezan do posypania


PRZYGOTOWANIE:
Myjemy i odsączamy szpinak Gotujemy makaron (KONIECZNIE zostawiamy 1/2 filiżanki wody)Na dużej patelni na maśle (lub oliwie) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Wlewamy śmietanę oraz kruszymy ser-zmniejszamy ogień. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty-ja dolewam wody od makaronu ale można też dolać śmietany. Sos doprawiamy gałka, pieprzem, ew. solą. Do gotowego sosu wrzucamy szpinak, gdy tylko zmięknie-wyłączamy gaz. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Na talerzach całość posypujemy parmezanem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz