wtorek, 6 września 2016

Sałatka z ogórków z papryką i selerem

Kolejny przepis na ogórkową sałatkę, tym razem będzie słodko i occtowo. :)

SKŁADNIKI:
4 kg małych  ogórków
0,5 kg cebuli
2 szt. czerwonej papryki
2 szt. selera

ZALEWA SOLANKOWA:
9 szkl. wody
1 szkl. soli

ZALEWA OCTOWA:
3 szkl. wody
3 szkl. octu
4 szkl. cukru
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
estragon-po gałązce na słoik

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa kroimy w słupki, zalewamy solanką i odstawiamy na 3 godziny. Przygotowujemy zalewę octową. Gotujemy wodę, dodajemy ocet,przyprawy-studzimy. Po 3 godzinach odlewamy solankę i do warzyw dodajemy octową zalewę. Wkładamy do słoików, pasteryzujemy og 2-3 minuty od momentu zagotowania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz