Kolejny przepis na ogórkową sałatkę, tym razem będzie słodko i occtowo. :)
SKŁADNIKI:
4 kg małych ogórków
0,5 kg cebuli
2 szt. czerwonej papryki
2 szt. selera
ZALEWA SOLANKOWA:
9 szkl. wody
1 szkl. soli
ZALEWA OCTOWA:
3 szkl. wody
3 szkl. octu
4 szkl. cukru
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
estragon-po gałązce na słoik
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa kroimy w słupki, zalewamy solanką i odstawiamy na 3 godziny. Przygotowujemy zalewę octową. Gotujemy wodę, dodajemy ocet,przyprawy-studzimy. Po 3 godzinach odlewamy solankę i do warzyw dodajemy octową zalewę. Wkładamy do słoików, pasteryzujemy og 2-3 minuty od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz