poniedziałek, 5 września 2016

Sałatka z ogórków z czosnkiem i ostrą papryką

Sałatka jest obłędna i zawali na kolana każdego miłośnika czosnku.

SKŁADNIKI:
5 kg ogórków
8 łyżek soli
6 łyżek ostrej papryki 
4 główki czosnku
1 kg cukru
1/2 l. octu
1 szklanka oliwy

PRZYGOTOWANIE:
Nieobrane ogórki pokroić z grubsze plastry, dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odlać wydzielony sok, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i papryką. Cukier, ocet i oliwę zagotować i zalać ogórki. Odstawić na kolejne 6 godzin. Powkładać do słoików, nie gotować.



1 komentarz:

  1. Sezon ogórkowy właściwie na finiszu, ale wielbiciele pikantnych pikli muszą wypróbować ten przepis ;)Kiedyś robiłam ogórki z chilli i czosnkiem i zawsze zadziwiało mnie, że tak długo wytrzymują bez pasteryzacji. Są dość ostre, ale nie można się od nich oderwać. Najlepiej smakują wyjadane prosto ze słoika, ale sprawdzają się jako dodatek do mięs z grilla i obiadu.

    OdpowiedzUsuń