sobota, 3 września 2016

Ogórki kiszone

Pomyśleliście kiedyś, kupując ogórki, czy jest różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi? Kiszenie a kwaszenie, to zupełnie dwa różne procesy. O ile kiszenie-to samo zdrowie, o tyle kwaszenie, to dodanie kwasów lub ich soli=chemia.Zatem pamiętajcie, jeżeli kupujecie -to tylko kiszonki.


SKŁADNIKI:
5 kg ogórków
Korzeń chrzanu
Liście chrzanu
1 główka czosnku
Kilka liści dębu
Kilka liści winogrona
Kilka liści wiśni
Gałązki kopru

ZALEWA:
Na litr wody/2 łyżki soli. Należy przygotować ok. 3 litry takiej solanki.

Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, ząbki czosnku, liście, koper, pokrojonych korzeń chrzanu. Zalewamy to gorącą wodą z solą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz