środa, 3 sierpnia 2016

Polędwiczka w suszonymi pomidorami i oliwkami

Pomidory suszone na słońcu, nawet w Polsce można takie zrobić-są pyszne, sprężyste i smakują jak milion dolarów. Do tego oliwki, łatwiej o smaczniejszy duet?

SKŁADNIKI: (2-4 porcje)
1 ładna, szeroka polędwiczka wieprzowa
ok.10 kawałków pomidorów suszonych
ok.20 oliwek
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
świeży rozmaryn
odrobina oleju


PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,odcinamy tłuszcz i błonki. Kroimy na plastry ok.2 cm. Każdy plaster lekko rozbijamy dłonią-solimy, pieprzymy. Cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy. Na tłuszczu przesmażamy cebulę, chwilkę później czosnek, następnie kładziemy mięso. Polędwiczka wieprzowa nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego krótko obsmażamy ja z dwóch stron. Dodajemy suszone pomidory, pokrojone oliwki, posiekany rozmaryn i leciutko podlewamy wodą. Chwilkę smażymy-gotowe. U mnie do podania kulki z czerwonego  ryżu, przepis znajdziecie TUTAJ: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz