środa, 10 sierpnia 2016

Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem

Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem.

SKŁADNIKI:
4-5 średnich ziemniaków (600-700 g)
500-600 g cukinii-waga po wydrążeniu pestek
300 g łososia wędzonego
Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżeczek śmietany 12%
1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi)
Łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Sok z cytryny 
Sól
Pieprz
Zioła (rozmaryn, koperek)
Świeżo starty parmezan do posypania.


PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cukinię myjemy, jeżeli ma grubą skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Solimy-odstawiamy na 15-20 minut. Następnie mocno odsączamy z soku-pozostawiając 1/2 szklanki (soku). Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy cukinię, smażymy 5-7 minut. Wlewamy śmietankę i rozpuszczamy ser.W pozostawionym soku z cukinii, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy mąkę. Całość gotujemy  1-2 minuty. Na wysmarowane naczynie żaroodporne, wykładamy ziemniaki, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym rozmarynem. Wykładamy łososia, obficie posypujemy posiekanym koperkiem a na wierzch wykładamy cukinię. Całość posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz