niedziela, 31 lipca 2016

Zupa z fasolki szparagowej

Od zawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach.

SKŁADNIKI:
Kawałek  żeberek do nagotowania
0,5 kg fasolki szparagowej
3 młode marchewki
4-5 średnich ziemniaków
Cząber (suszony)-sporo
Ocet
Cukier
Sól
Odrobina śmietany-ewentualnie
Mąka do zaciągnięcia zupy

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy w gotowy wywar. Gdy warzywa są miękkie-ale nie rozgotowane, zupę zupę zaciągamy-następnie doprawiamy cząbrem, cukrem, octem.  Smak powinien być słodko-kwaśny.  Na koniec dodajemy śmietanę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz