niedziela, 31 lipca 2016

Zupa meksykańska

Meksyk kojarzy mi się,ze słońcem, kolorami, radością...moja zupa jest bardzo rozgrzewająca, kolorowa i zapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach.









SKŁADNIKI:
600-700 dag. mielonej wołowiny
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
Bulion
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
1-2 marchewki
Papryczka chilli
Papryka czerwona lub żółta
2 łyżki majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
Papryka ostra
Papryka słodka
Koncentrat pomidorowy
Troszkę oliwy

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek.Po chwili dodajemy drobno pokrojoną chilli, chwilkę podsmażamy. Dodajemy mięso-staramy się,żeby się nie powstały grudy mięsa-dlatego delikatnie podlewam wodą lub bulionem.Kiedy mięso się podsmaży, dodajmy marchew pokrojoną w kostką. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 20 minut.. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę oraz fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy majerankiem, ziołami, papryką ostrą i słodką. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ponad pół słoiczka). Zupę najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby składniki mogły się przegryźć.Można podawać z tortillą, naciosami lub samodzielne danie. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz