wtorek, 12 lipca 2016

Ryż z warzywami

Przepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie. 

SKŁADNIKI:(2-3 porcje)
1/2 szklani ryżu
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchewka
200 g fasolki zielonej
200 g fasolki żółtej
1 czerwona papryka
Spora garść zielonego groszku
Ok.350 ml bulionu warzywnego
Pieprz
Papryka słodka
Papryka ostra
Cząber
Sól/ ewentualnie
Oliwa


PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzany tłuszcz, wsypujemy drobno posiekaną cebulę. Następnie ryż i smażymy kilka minut-mieszając. Dodajemy posiekany czosnek, po chwili w kostkę pokrojoną marchew, fasolkę i paprykę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem,do momentu,aż ryż wchłonie wywar. Dodajemy groszek, doprawiamy. Można posypać parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym.. 






1 komentarz: