wtorek, 12 lipca 2016

Filet z dorsza, w chrupiącej paniece

Dorsz-moja ulubiona ryba, ale nie czarujmy się,że mrożony filet-będzie dobry. Niestety-nie ma takiej opcji. Staram się kupować świeże filety-ważne,żeby nie byłe cienkie.


SKŁADNIKI:
700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry
1-2 jajka
1/2 szkli. mąki
Bułka tarta
Sok z cytryny
Przyprawa do ryb
Olej

SOS:
Jogurt naturalny
Koperek
Sól
Pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ryby, doprawić, polać sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny (lub dłużej). Następnie panierować, mąka (nadmiar otrzepać), jajko, bułka tarta. Przygotować sos-jogurt plus posiekany koperek-doprawić solą i pieprzem.. Ryby smażyć w głębokim oleju, po 2 minuty na każdą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.. Podawać z sosem koperkowym oraz , u mnie, sałatka z bobem. Przepis znajdziecie TUTAJ: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/07/saatka-z-bobem.html








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz