wtorek, 28 czerwca 2016

Młoda, gotowana, biała kapusta

Każdy zna ma własną recepturę na ulubioną, gotowaną kapustę. Ja, swoją zawdzięczam mojej mamie, która zawsze tak ją przyrządzała. Przepis może "staroświecki" ale na pewno wart przedstawienia.

SKŁADNIKI:
1 niewielka główka młodej kapusty
pęczek koperku
woda
sól
Płaska łyżka masła
Miód
Ocet
Pieprz
Kminek

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę (ok. 2 cm. na średnicy garnka), dodajemy masło,sól, wkładamy cienko poszykowaną kapustę. Gotujemy do miękkości (uważamy,żeby woda się nie wygotowała-w razie czego dolewamy kapkę). Kapusta musi być ugotowana- ale nierozgotowana. Jeżeli jest nadmiar wody-odlewamy, ale kapusta też nie może być sucha.Kapustę doprawiamy octem, kminkiem, pieprzem i miodem. Jej smak powinien być słodko-kwaśny. Na koniec posypujemy koperkiem.






2 komentarze:

  1. Sprawdziłam przepis - kapusta jest super smaczna i co najważniejsze - bez zasmażki!

    OdpowiedzUsuń