Każdy zna ma własną recepturę na ulubioną, gotowaną kapustę. Ja, swoją zawdzięczam mojej mamie, która zawsze tak ją przyrządzała. Przepis może "staroświecki" ale na pewno wart przedstawienia.
SKŁADNIKI:
1 niewielka główka młodej kapusty
pęczek koperku
woda
sól
Płaska łyżka masła
Miód
Ocet
Pieprz
Kminek
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę (ok. 2 cm. na średnicy garnka), dodajemy masło,sól, wkładamy cienko poszykowaną kapustę. Gotujemy do miękkości (uważamy,żeby woda się nie wygotowała-w razie czego dolewamy kapkę). Kapusta musi być ugotowana- ale nierozgotowana. Jeżeli jest nadmiar wody-odlewamy, ale kapusta też nie może być sucha.Kapustę doprawiamy octem, kminkiem, pieprzem i miodem. Jej smak powinien być słodko-kwaśny. Na koniec posypujemy koperkiem.
pęczek koperku
woda
sól
Płaska łyżka masła
Miód
Ocet
Pieprz
Kminek
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę (ok. 2 cm. na średnicy garnka), dodajemy masło,sól, wkładamy cienko poszykowaną kapustę. Gotujemy do miękkości (uważamy,żeby woda się nie wygotowała-w razie czego dolewamy kapkę). Kapusta musi być ugotowana- ale nierozgotowana. Jeżeli jest nadmiar wody-odlewamy, ale kapusta też nie może być sucha.Kapustę doprawiamy octem, kminkiem, pieprzem i miodem. Jej smak powinien być słodko-kwaśny. Na koniec posypujemy koperkiem.
Sprawdziłam przepis - kapusta jest super smaczna i co najważniejsze - bez zasmażki!
OdpowiedzUsuńdziękuję i cieszę się,że smakowało ;)
Usuń