niedziela, 29 maja 2016

Botwinka z ziemniakami i kozim serem

Sezon na botwinę w pełni. Witaminowa bomba-bogata w żelazo a do tego pyszna,zarówno jako chłodnik, jak i na ciepło. 

SKŁADNIKI: (4 -5 porcji)
4-5 młodych ziemniaków
2 pęczki botwinki
oliwa ev (ok 1 łyżka-ew. odrobina masła do smaku)
2-3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
bulion warzywny (ok 1 litr)
pęczek posiekanego koperku
ocet
cukier
pieprz
majeranek
ser kozi (Bulgur) lub feta.
Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie)
Chipsy z szynki długo dojrzewającej  

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy, kroimy w grubsze plastry. Do garnka o grubym dnie, wlewamy tłuszcz (oliwa lub masło), podsmażamy plastry ziemniaków,aż się troszkę przyrumienią.Dodajemy posiekany czosnek, i cienko pokrojone plastry buraczków-solimy i podsmażamy 5 minut.Następnie dodajemy posiekane łodyżki Wlewamy wino i całkowicie go odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz