czwartek, 19 maja 2016

Szare kluski

Smak dzieciństwa...szare kluchy. Kto nie lubi-ręka w górę....osobiście znam tylko jedną osobę -mojego Nassa:( Rozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych klusek???

SKŁADNIKI:
5-6 średnich ziemniaków
jajko
mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków)
sól
OKRASA:
ok 200 gr, boczku wędzonego
1 cebula
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy łyżki (kopystki), dodajemy tyle maki,aż ciasto zacznie 'odchudzić' od łyżki (lepiej dać mniej mąki,niż za dużo-bo wtedy kluski będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli na wrzątek włożymy kluskę-i rozpadnie się-dodajemy mąki.Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby nie były suche.

DO PODANIA:
kapusta zasmażana lub puree z marchwi.




 

2 komentarze:

  1. Mmmmmmniam smak dziecinstwa. Dzięki za przypomnienie, bedę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i życzę udanych, smakowitych powrotów do dzieciństwa:)

      Usuń