czwartek, 19 maja 2016

Kładzione kluski z masłem szałwiowym (lub bazyliowym)

Pyszne, tanie i proste danie. Dodatek do niedzielnego kotleta.


PRODUKTY:
2 duże jajka
ok. 200 g. mąki
1/2 szklanki wody
sól
masło
świeża szałwia (lub bazylia)

PRZYGOTOWANIE:
Jaja rozbełtać, dodać sól, kilka łyżek mąki, odrobinę wody, mieszamy. Znowu dodajemy wodę oraz mąkę, ostatecznie ciasto ma "odchodzić" od kopystki (łyżki). Zagotować wodę, osolić, kluski wkładać małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty -od wypłynięcia. Dobrej jakości mało roztopić na patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia). Należy pilnować,żeby masło się nie przypaliło a nabrało aromatu ziół.. Połączyć kluski z masłem szałwiowym.

DO PODANIA:
Szwajcary, kotlety, De Volaille lub warzywa.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz