Sezon szparagowy-mój ulubiony. Trwa bardzo krótko,więc zajadam się tym warzywem ile można.....a wciąż mi mało i mało. Dzisiejszy przepis polecam na śniadanie, obiad i kolację :)
SKŁADNIKI: (2-3 porcje)
pęczek zielonych szparagów
1/2 czerwonej cebuli
ok. łyżki drobno posiekanych kaparów
2 jajka
1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy)
Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy)
Ser (u mnie gruziński ser sulguni) ale można go zastąpić kozim (Bulgar) ew. parmezanem
SOS:
kilka łyżek oliwy ev.
sól
pieprz
suszone oregano
1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis)
odrobina syropu klonowego (może być miód)
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze ok 4-5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces gotowania (szparagi muszą być chrupiące). Jajka gotujemy (najlepsze są półtwarde). Pomidora kroimy w kosteczkę, kaparki drobno siekamy, cebulę również.Łączymy wszystkie składniki sosu..Osuszone szparagi przekładamy na półmisek-dodajemy kolejne składniki-polewamy sosem. Bardzo dobrym dodatkiem są grzanki.
Bardzo fajny zestaw składników, podoba mi się ta sałatka.
OdpowiedzUsuńsezon szparagowy w pełni....następnym razem dałam mniej sera, pomidorów a troszkę więcej sosu-dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuń