poniedziałek, 30 maja 2016

Sakiewki z serem feta, suszonymi pomidorami i lekkim sosem ogórkowym

Sezon grillowy już rozpoczęty. Od lat grillujemy kiełbasy, mięsa, warzywa, dziś przedstawiam Wam przepis na coś zupełnie odmiennego a na dodatek szybkiego i łatwego. Przyznam się-zrobiłam z połowy -taką małą porcję "na próbę" i to był błąd :) Mój Nass stwierdził,że pyszne ale pachnie "malizną". 

SKŁADNIKI: (na 4 porcje)
ok. 400 g. fety
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju (oczywiście nie ważyłam-tylko wzięłam "na oko")
3 gałązki rozmarynu
ok 30 sztuk czarnych oliwek
orzechy nerkowca ( ok. 2-3 łyżki)
oliwa ev-łyżka
Łyżka oleju ze suszonych pomidorów
folia aluminiowa

SOS:
1 ogórek sałatkowy
mała cebula
po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku, pietruszki
jogurt naturalny (ok 1/2 szklanki)
łyżka oliwy z oliwek
łyżka białego octu winnego
sól
pieprz
cukier

PRZYGOTOWANIE:
Sos:Ogórka przekroić, pozbawić pestek, pokroić w plasterki, posolić i położyć na sitko. Cebulkę i zioła drobno siekamy. Jogurt mieszamy z oliwa i octem winnym,dodajemy resztę składników, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wstawiamy do lodówki. Folie układamy podwójnie, na niej cebulkę pokrojoną w półksiężyce, czosnek w cienkie plasterki, następnie oliwki w plasterkach, pomidory i fetę. Oliwę ev mieszamy z olejem ze suszonych pomidorów, dodajemy posiekane (podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca), posiekany rozmaryn. Polewamy tym fetę, zawijamy sakiewki i wkładamy na grilla lub patelnię-na 5-8 minut. Podajemy z pieczywem czosnkowym i sosem ogórkowym. Wierzcie mi, pyszne. Idealne na przyjęcia,gdyż można- sakiewki i sos- przygotować wcześniej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz