czwartek, 31 marca 2016

Szakszuka (na inny sposób) z soczewicą i jajkiem w koszulce

Szakszuka kojarzyła mi się z jajkami, które wbija się na patelnię różnych, pysznych składników. Tym razem przedstawiam Wam inną wersję. Na naszym talerzu pojawi się wszystko, czego nasz organizm potrzebuje na śniadanie.

SKŁADNIKI:(2 porcje )
! średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia lub 1/2 średniej
1 duży pomidor
1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej)
1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego
Dodałam także 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, którą używam do Htipiti ale równie dobrze może być kupny Ajvar-ew. pomijamy ten składnik
oliwa
sól
pieprz
cumin
ostra i słodka papryka
jajka
ocet

PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek, cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Chwilkę podsmażamy. Dodajmy ajvar lub pastę z papryki. Następnie wsypujemy soczewicę. Jeżeli potrzeba dolewamy troszkę wody. Po 4-5 minutach dosypujemy kuskus-znowu, w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody. Kiedy soczewica jest już miękka-ale nie rozgotowana przyprawiamy solą, pieprzem, cuminem, papryką. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką octu, wlewamy jako i gotujemy 3 minuty. Właśnie kremowe żółtko nada kremowego smaku całej potrawie, która powinna być pikantna.  










1 komentarz: