poniedziałek, 28 marca 2016

Krewetki w marynacie imbirowej

Krewetka-najpopularniejszy skorupiak, wśród owoców morza. Przepisów na przygotowanie krewetek są setki. Dziś proponuję szybki sposób. Jesteśmy zmęczeni po Świętach Wielkanocnych-dlatego.dziś, będzie łatwo.

SKŁADNIKI:
300 g. krewetek (gotowanych)
Marynata:
1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę
ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
sok z jednej cytryny
sos sojowy (wg uznania)
posiekana natka pietruszki
ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony.

PRZYGOTOWANIE:
Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin)
Nagrzaną patelnię pokrywamy mgiełka tłuszczu (najlepiej w sprayu) wykładamy krewetki. Smażymy ok. 2-3 minut. Trzeba uważać,żeby nie przesmażyć.

DO PODANIA:
Sałata z sosem winegret .









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz