poniedziałek, 29 lutego 2016

Kurczak Saltimbocca

Saltimbocca (wł. skacze o ust). Jest to popularna potrawa włoska,zazwyczaj przygotowywana z rozbitego płata cielęciny oraz szynki z dodatkiem szałwii . W moim przepisie wykorzystałam filety z kurczaka. 

SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z kurczaka
Opakowanie szynki długo dojrzewającej ( u mnie Szwarcwaldzka)
Kilkanaście listków szałwii
Kilka pomidorków koktajlowych
1/4 szklanki wytrawnego,białego wina
1/4 szklanki bulionu
oliwa i masło
1/2 łyżeczki miodu
Cząstki cytryny
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Filety przekroić wzdłuż na dwa cieńsze. W razie potrzeby rozbić grubsze części-tak,żeby uzyskać płaty mięsa jednakowej grubości. Doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie, ułożyć listka szałwii, owinąć filety w szynkę.Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Filety (szałwią do dołu) obsmażać przez 3 minuty, następnie przewrócić i smażyć kolejne 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na talerz i przykrywamy.Na patelnię po kurczaku wlewamy wino i dodajemy miód, gotujemy 2- 3 minuty (sos powinien się zredukować o połowę), wtedy wlewamy bulion, pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną, dodać 2 łyżki masła a następnie włożyć filety. Skropić cytryną i odstawić z ognia. 

WSKAZÓWKI:






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz