Saltimbocca (wł. skacze o ust). Jest to popularna potrawa włoska,zazwyczaj przygotowywana z rozbitego płata cielęciny oraz szynki z dodatkiem szałwii . W moim przepisie wykorzystałam filety z kurczaka.
SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z kurczaka
Opakowanie szynki długo dojrzewającej ( u mnie Szwarcwaldzka)
Kilkanaście listków szałwii
Kilka pomidorków koktajlowych
1/4 szklanki wytrawnego,białego wina
1/4 szklanki bulionu
oliwa i masło
1/2 łyżeczki miodu
Cząstki cytryny
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Filety przekroić wzdłuż na dwa cieńsze. W razie potrzeby rozbić grubsze części-tak,żeby uzyskać płaty mięsa jednakowej grubości. Doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie, ułożyć listka szałwii, owinąć filety w szynkę.Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Filety (szałwią do dołu) obsmażać przez 3 minuty, następnie przewrócić i smażyć kolejne 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na talerz i przykrywamy.Na patelnię po kurczaku wlewamy wino i dodajemy miód, gotujemy 2- 3 minuty (sos powinien się zredukować o połowę), wtedy wlewamy bulion, pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną, dodać 2 łyżki masła a następnie włożyć filety. Skropić cytryną i odstawić z ognia.
WSKAZÓWKI:
Do podania - u mnie:ziemniaki po szwedzku (przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-po-szwedzku.html , sałata z rukolą (przepis znajdziecie tutaj :http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/saata-z-rukola.html , dipy (przepis znajdziecie tutaj :http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-z-pomidoramiserem-feta-i-bazylia.html ,http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-rzodkiwekowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz